1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 13
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: żołądek - przełyk?
asia 1975

Odpowiedzi: 242
Wyświetleń: 60160

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-26, 11:09   Temat: żołądek - przełyk?
Ale przecież ta sonda jest poprowadzona przez nos właśnie do żołądka, także to chyba nie problem z żołądkiem , bo przecież to co dostarczasz przez sondę to M nie zwraca , prawda ?
W każdym razie nic o tym nie pisałaś.
A odnośnie konsultacji z lekarzem prowadzącym Twojego M w sprawie podania TERAZ chemioterapii paliatywnej, jak on by to widział...
Ja osobiście zapytałabym... najwyżej wytłumaczyłby by mi merytorycznie dlaczego uważa , że na tą chwilę to niemożliwe lub np. możliwe.
Przecież jest cała gama różnego rodzaju cytostatyków i różnego rodzaju schematy leczenia mogą wdrożyć... chyba ,że powie , że nie..
asia 1975

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-26, 10:18   Temat: żołądek - przełyk?
Dziękuję alaslepa , chyba rozumiem ...
Także na temat w jakiej skali sprawności jest M i czy mógłby on skorzystać z chemioterapii paliatywnej nail_32 powinna się zwrócić do lekarza prowadzącego jej M ? Dobrze rozumuję ?
asia 1975

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-25, 21:48   Temat: żołądek - przełyk?
Przepraszam , że podrążę dalej , ale może akurat onkolodzy mogliby zastosować u Twojego M chemioterapię paliatywną ? Nie wiem może głupoty piszę i nie chcę Ci robić nadziei nail_32 , ale... to w takim razie kiedy stosuje się chemioterapię paliatywną ? ...no chyba wtedy gdy choroba jest uogólniona i wiadomo jest , że się już chorego nie wyleczy a jedynie przedłuży komfort życia. I tu chyba o to moglibyście się starać .W niektórych przypadkach, o których wyczytałam tu na forum i ogólnie w necie - podczas chemioterapii paliatywnej zmiany nowotworowe , które były rozsiane po różnych narządach chorego zmniejszyły swoją objętość albo całkowicie zniknęły. Także może warto o to popytać...
asia 1975

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-25, 12:14   Temat: żołądek - przełyk?
Jestem tego samego zdania co Lidia , powinniście być przede wszystkim pod dalszą opieką onkologa .
asia 1975

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-25, 08:55   Temat: żołądek - przełyk?
No popatrz to ja też nie wiem dlaczego nie dawali podczas chemioterapii.
U nas to nawet dołożyła lekarka hospicyjna jeszcze megalię na apetyt bo po cyklach chemii ten apetyt malał nawet przy dexametasonie .
nail_32 a nie masz możliwości podejścia do onkologa by sprawdzić dawkowanie dexametasonu jakie przypisał ostatnio twojemu M ? Albo może zadzwonić i pielęgniarki zajrzą w kartotekę i same powiedzą. No przecież to chyba mogą zrobić.
Pozdrawiam Cię serdecznie
asia 1975

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-24, 19:48   Temat: żołądek - przełyk?
Mięśni to już prawie nie ma żadnych wszystko zrzera ten rakolec. A dawki to przez 7 dni od chemioterapii dostaje dwie tabletki rano czyli 2mg i jedną po południu czyli ogólnie 3 mg , a potem 1 tabletkę 1 mg rano i jedną tabletkę 1mg popołudniu czyli ogólnie na dobę 2mg.
Ogólnie tata od diagnozy , gdy już wówczas ważył jakieś 108kg (bo normalnie to 116kg) ale przez miesiąc leczyli go lekarze tylko bioprasolem lub pantoprasolem i niestety te 8kg wtedy już schudł to na dzień dzisiejszy waży 84kg. Jest to szkielet naciągnięty obwisłą skórą. Tak to niestety u nas wygląda i choć Tata je i to stara się w miarę możliwości ( tzn. wtedy gdy nie boli) jeść dużo i potrawy kaloryczne to niestety z wagi w dalszym ciągu leci w dól :-(

nail_32 mi też niestety wydaje się , że u Was daje się we znaki to wstrętne raczysko.
Przykro mi to pisać.
Pozdrawiam serdecznie. Ściskam mocno.
asia 1975

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-23, 20:05   Temat: żołądek - przełyk?
Jeśli chodzi o pabi-dexamethason to u mojego taty w żaden sposób nie ma wpływu na przełykanie. Tata przełyka normalnie. Ogólnie dostaje go już non stop od czasu chemioterapii i wiem jedno apetyt ma i jest silniejszy a takie zadanie ma dawać ten steryd no i u mojego Taty akurat daje.
Tata nazywa ten lek Papaj bo niby daje mu siły jak w bajce dawał szpinak Papajowi.
asia 1975

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-18, 08:24   Temat: żołądek - przełyk?
Oj no nie wiem , czy przy morfinie same czopki glicerynowe pomogą... Tata je stosował plus lactulosum plus herbatki z senesem i nic tylko lewatywa pomaga.
asia 1975

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-17, 19:38   Temat: żołądek - przełyk?
Nie wiem co za preparat kupiłaś. Ja wiem , że mama kupiła w aptece dużą "gruszkę" . W misce przygotowuje mydliny i wciągając je w gruszkę wpuszcza zawartość w kiszkę stolcową. Tatko załatwia się w jakieś 5 minut po lewatywie.
W niemożliwości przełykania niestety nie potrafię nic pomóc. :?ale?:
Ściskam Cię nail_32 _itsme_
asia 1975

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-08-14, 20:13   Temat: żołądek - przełyk?
Tez jestem tego zdania co Lidia. Idźcie do onkologa
asia 1975

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-07-10, 21:08   Temat: żołądek - przełyk?
Nie , mojego tatę nie boli ani głowa ani szyja za to te raczysko żołądka z naciekiem na trzustkę boli go okropnie i dlatego jest na morfinie. :-(
Nie martw się na zapas nail _32 , życzę Ci aby to tak jak u mojego taty nie było nic grożnego
asia 1975

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-07-10, 20:28   Temat: żołądek - przełyk?
Oby to nic groźnego, mój tata też ma z tyłu na szyi a właściwie karku takie zgrubienie jakby guz ale rentgen wykluczył guz nowotworowy -tak wyjaśnił nam chirurg. Także może u Was też tak będzie. Pozdrawiam srdecznie
asia 1975

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2013-07-10, 19:35   Temat: żołądek - przełyk?
Przerzuty mogą być na część przełyku lub krtań... niestety , ale to wykaże badanie ,na zapas nie ma co się martwić może to tylko jakaś infekcja i dlatego ten kaszel :?ale?:

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron